ΥΛΙΚΑ
- 1kg Θράψαλο EMA FOODS (σε ροδέλες, ξεπαγωμένο)
- 1 κ.γ. κόλιανδρο (σε σπόρους)
- 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 κ.γ. (κοφτό) αρτυσιά (κύμινο)
- 1 κ.γ. κουρκουμάς (κιτρινόριζα ή Turmeric)
- 1 κ.γ. κίτρινο κάρυ σε σκόνη
- ⅓ φλ. ελαιόλαδο
- 500g ξηρά κρεμμύδια (2 μεγάλα) (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 400ml γάλα ή κρέμα καρύδας (1 κονσέρβα)
- ⅓ φλ. φρέσκο κόλιανδρο (ψιλοκομμένο) (και επιπλέον για το γαρνίρισμα)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- κόκκινη καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι. Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη σε μια κατσαρόλα.
Βάζουμε το νερό σε μια κανάτα και διαλύουμε το ζωμό. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσει ο ζωμός. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τις γαρίδες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές, περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στο τηγάνι, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Βάζουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε την πάστα ντομάτας. Την ανακατεύουμε στον πάτο του τηγανιού για να βγάλει τα αρώματά της και βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Βάζουμε την πάπρικα, το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα ταψί, βάζουμε κριθαράκι και ρίχνουμε επάνω το σοταρισμένα υλικά από το τηγάνι. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια από το ζωμό που ετοιμάσαμε με τα κεφάλια και κελύφη από τις γαρίδες (φυλάσσουμε τον υπόλοιπο αν χρειαστεί στο σερβίρισμα).
Βρέχουμε μια αντικολλητική λαδόκολλα και τη βάζουμε πάνω από το ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τις σοταρισμένες γαρίδες, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Όταν προσθέτουμε πάστα ντομάτας στο φαγητό μας, δεν την διαλύουμε σε νερό, αλλά την βάζουμε απευθείας στον πάτο της κατσαρόλας και την ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, για να βγάλει τα αρώματα της.
Ο σωστός τρόπος απόψυξης των γαρίδων της ΕΜΑ FOODS είναι να τις βγάλουμε από τη συσκευασία και να τισ βγάλουμε σε ένα τρυπητό, το οποίο τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ για να μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το τρυπητό με μια πετσέτα πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε τις γαρίδες στο ψυγείο. Οι γαρίδες θα έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν την φυσική τουσ ελαστικότητα.
Όταν η συσκευασία για τις γαρίδες αναφέρει μέγεθος 16/20 σημαίνει ότι σε 1 κιλό μπαίνουν 16-20 γαρίδες.