Θράψαλο γεμιστό με φυστίκια Αιγίνης και σάλτσα ντομάτας

ΥΛΙΚΑ

(ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
900g θράψαλο ολόκληρο EMA FOODS καθαρισμένο

Για τη γέμιση

  • 2/3 φλ. (100γρ.) χαλεπιανά (Φιστίκια Αιγίνης)
  • ¼ φλ. (65ml) ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. (80γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. (135γρ.) σκουρόχρωμο κολοκυθάκι τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
  • 1/3 φλ. (70γρ.) ρύζι καρολίνα
  • ¼ φλ. (65ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μέτριο λεμόνι, ο χυμός (60ml) και το ξύσμα (6γρ.)
  • 2/3 φλ. (35γρ.) μαϊντανό
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλ. (75γρ.) ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καλά γεμάτη κουταλιά πάστα ντομάτας
  • 2 φλ. (500ml) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (Passata)
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Για το ψήσιμο

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλ. (125ml) λευκό ξηρό κρασί
  • ½ φλ. (125ml) νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να ξεπαγώσουμε το θράψαλο, το βγάζουμε από την κατάψυξη και από τη συσκευασία. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ για να μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε να ξεπαγώσει. Ξεπλένουμε καλά το θράψαλο και απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα από το λεπτό κόκκαλο στη σακούλα του θράψαλου και το στόμα από τα πλοκάμια. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί βάζουμε μέσα τα χαλεπιανά και τα καβουρδίζουμε για 3 λεπτά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τα χαλεπιανά, σκουπίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί βάζουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Βάζουμε το κολοκυθάκι και όταν σοταριστεί για 1-2 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι, αφού το ξεπλύνουμε καλά μέχρι να φύγει όλο το άμυλο και το νερό που θα βγαίνει να είναι καθαρό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και γεμίζουμε τις σακούλες από το θράψαλο μέχρι τα 2/3. Βάζουμε στο άνοιγμα της σακούλας το κεφάλι με τα πλοκάμια και το στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια θράψαλο. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρασί και το νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Βάζουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Βάζουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε στη βάση του τηγανιού για να βγάλει τα αρώματά της. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το θράψαλο με τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δείτε τα προϊόντα μας