Ταλιατέλες με σουπιές

ΥΛΙΚΑ

  • 900g σουπιές ολόκληρες ΕΜΑ FOODS
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καλά γεμάτη κουταλιά πάστα ντομάτας
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 500g ζυμαρικά ταλιατέλες χωρίς αυγό
  • 3 λίτρα ζεστό νερό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κύβους ζωμό λαχανικών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τις σουπιές από την κατάψυξη και από τη συσκευασία. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ για να μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Αφήνουμε τις σουπιές να ξεπαγώσουν. Τις ξεπλένουμε καλά με νερό της βρύσης και τις καθαρίζουμε. Αφαιρούμε το κεφάλι με τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα της. Πιέζουμε τη βάση του κεφαλιού με τα δάχτυλα ώστε να εμφανιστεί το στόμα και το αφαιρούμε. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα της σουπιάς και αφαιρούμε τα εντόσθια και τη σακουλίτσα με το μελάνι, την οποία φυλάμε. Αφαιρούμε και το κεντρικό κόκκαλο από το τμήμα της κοιλιάς και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ώστε να καθαρίσει από την άμμο που πιθανόν να έχει μείνει στο εσωτερικό της. Κόβουμε το σώμα της σουπιάς σε ροδέλες 2-3 εκ. Κόβουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια. Ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Σχίζουμε τα σακουλάκια με το μελάνι και το διαλύουμε σε ½ φλ. νερό. Ανακατεύουμε και το περνάμε από σουρωτήρι για να φύγουν τυχόν άμμος.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα. Βάζουμε τα σκόρδα ολόκληρα και τις σουπιές. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά της. Ρίχνουμε το κρασί, το ½ φλ. μελάνι και βάζουμε τα φύλλα δάφνης και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλύπτουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν οι σουπιές. Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και όταν ζεσταθεί βάζουμε το αλάτι και το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και βάζουμε τις ταλιατέλες. Αφήνουμε να βράσει ο ζωμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 8-10 λεπτά. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε το ζωμό. Επιστρέφουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις ψημένες σουπιές με τα ζουμιά τους και 1 φλιτζάνι από το ζωμό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε βράζουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που δεν καταναλώσουμε όλο το φαγητό για να το ξαναζεστάνουμε χρησιμοποιούμε το ζωμό που κρατήσαμε για να δώσουμε υγρασία στο φαγητό και να ζεσταθεί πιο εύκολα και σωστά.

Δείτε τα προϊόντα μας

σουπιές ολόκληρες καθαρισμένες EMA Foods κατεψυγμένα τρόφιμα, θαλασσινά, λαχανικά, κρεατοσκευάσματα, αρτοσκευάσματα