ΥΛΙΚΑ
- 1800-2000 γρ. 2 μεγάλα χταπόδια EMA FOODS
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.γ κόκκους μαύρου πιπεριού
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 λεμόνι
- 1 kg. πατάτες
- 5 μέτρια ξηρά κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 1/2 κ.γ πάπρικα
- 1 κ.γ Αλάτι
- 1/2 κ.γ μαύρο πιπέρι σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατάψυξη, το τοποθετούμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα να ξεπαγώσει. Ξεπλένουμε με το νερό και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρασί και βάζουμε τουσ κόκκους μαύρου πιπεριού, τη δάφνη, το λεμόνι, το οποίο κόβουμε σε κομμάτια και το 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα. Αφήνουμε το κρασί να ζεσταθεί, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 50 λεπτά. Στη μισή ώρα γυρίζουμε το χταπόδι. Αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τισ πατάτες σε στρογγυλές φέτες, περίπου 3-4 εκ. Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε ροδέλες στο ίδιο πάχος. Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και ραντίζουμε με το 1/4 φλ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και βάζουμε το 1 κουταλάκι πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο και αντικολλητική λαδόκολλα. Βάζουμε επάνω από την μια λαδόκολλα μια στρώση πατάτες, βάζουμε από πάνω μια στρώση κρεμμύδια. Κόβουμε τη σακούλα από το χταπόδι και την βάζουμε επάνω από τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Αν θέλουμε αφαιρούμε την πέτσα από το χταπόδι. Το τοποθετούμε επάνω από τα κρεμμύδια με τα πλοκάμια προς τα πάνω. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Βάζουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τα 2 φύλλα δάφνης από την κατσαρόλα. Κλείνουμε σε πουγκί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε σε 4-5 σημεία τη βάση από τα πουγκιά και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Smart Tip: Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και τηγανιτές τις ροδέλες από το θράψαλο. Για να είναι πιο τραγανές, στο αλεύρι που θα αλευρώσουμε τις ροδέλες προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή κορνφλάουερ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το χταπόδι για να μαλακώσει πριν το μαγειρέψουμε, χρειάζεται ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά. Αυτό θα πάρει μία και πλέον ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του. Στην πιο πάνω συνταγή προσθέσαμε στο χταπόδι κατά το βράσιμο του κόκκους μαύρου πιπεριού, δάφνη, λεμόνι και κρεμμύδι. Επίσης, προσθέσαμε και λίγο κρασί. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να φτιάξουμε το ποιοτικό χταπόδι EMA FOODS σαλάτα ή να το ψήσουμε στα κάρβουνα.
Το χταπόδι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νερό, συρρικνώνεται πάρα πολύ οπότε υπολογίζουμε καλά την ποσότητα που θα μαγειρέψουμε, ιδιαίτερα αν προορίζεται για κυρίως γεύμα.
Το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό, γι’αυτό και δεν το αλατίζουμε. Δοκιμάζουμε το φαγητό, ειδικά αν προσθέσαμε στην συνταγή λαχανικά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλάτιτ.