ΥΛΙΚΑ
- 700g μπρόκολο EMA FOODS
- 100g χαλούμι
- 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια
Για τη μπεσαμέλ
- 60g αλεύρι
- 50g βούτυρο
- 600 ml γάλα πλήρες
- 1/3κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Βράζουμε το μπρόκολο 5′ περίπου σε αλατισμένο νερό. Βγάζοντάς το βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν στραγγίζουμε. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ λιώνοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτοντας το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών. Αφήνουμε να σιγοβράσει 5′, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το πολύ καλά στραγγισμένο μπρόκολο. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με το χαλούμι και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε το ογκρατέν για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Smart Tip: Μπορούμε να φτιάξουμε το ογκρατέν και με κουνουπίδι EMA FOODS ή και με τα δύο λαχανικά μαζί!